Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SL

Nějak bych Buddhismus nedával do kategorie náboženství .

Je to spíše filosofie, která "skoro" vědecky vysvětluje příčiny a zdroje utrpení ... Pokud si z toho něco vezmeme, tak se nemusíme utopit v nástrahách, které nám "život" přináší.

Ty čtyři základní pravdy o utrpení v podstatě vše vysvětlují. Ještě je potřeba trocha praxe, aby to člověk vstřebal a nemusel nad tím přemýšlet . K tomu slouží koagny (na první náhled otázky, které nemají řešení) a meditace.

A pokud se vedla nějaká válka ve jménu Buddhismu, tak to není pravda . Buddha šel cestou nenásilí a pokud se vyskytl nějaký "rádobý žák", který se jeho jménem zaštiťoval, tak to byl pomatenec ... Náboženských pomatenců je na světě stále dost.

0 0
možnosti
LJ

Doporučuji při těchto úvahách vzít na pomoc statistiku. Světové pojišťovny si z pochopitelných důvodů vedou pečlivé statistiky. Z nich vyplývá:

Úrazovost silně závisí na povolání a na druhu sportu, který člověk provozuje, nezávisí na tom, zda je věřící či ne. Délka života však na tom závisí: Průměrná délka života je u věřících asi o 2 roky delší. Vysvětlení je jednoduché: Zdraví a délku života nepříznivě ovlivňují stresy. Věřící jich mají méně. Například se méně často rozvádějí. Rozvod je spojen s noha stresy a zkracuje délku života asi o 3 roky. Dvojice, které pravidelně jednou za týden navštěvují bohoslužby mají pravděpodobnost rozvodu okolo 1%. Pokud však pravidelně jednou za týden chodí do divadla nebo si dělají vyjížďku na kole, je nebezpečí rozvodu mnohonásobně vyšší.

Každý člověk v něco věří. Například lze zjistit, že spisovatelé z První republiky, kteří nebyli věřící, byli členy KSČ, V roce 1946 ve volbách u nás zvítězili komunisté. Výrazně vyhráli v Praze a ve velkých městech kde bylo více bezvěrců, na venkově nevítězili. Na religiózním Slovensku vyhrála Demokratická strana. Stejně tak ve volbách v Německu v roce 1933 vyhrál Hitler v "pokrokových" oblastech, v religiózním Bavorsku nevyhrál.

Dnes nás informační ruské centrály zaplavují množstvím lživých informací. Věří jim hlavně bezvěrci, věřící je odmítají.

1 0
možnosti
Foto

Zajímavá úvaha. Za mne karma a

0 0
možnosti
JK

Náboženství je pouze oblbování lidí a příčina mnoha válek. V dávné minulosti se dalo pochopiit, že lidé kvůli nedostatku dnešních informací veřili v boha. Vždyť si neuměli vysvětlit ani bouřku. Ale pak už bylo úplně jsé, že bůh neexistuje. Věřili hodně ti, kteří z toho měli pohodový život na úkor druhých.

1 3
možnosti
LJ

Napsal jste: "Náboženství je ... příčina mnoha válek." Za svůj život jsem zažil nespočet válek počínaje 2. Světovou přes válku v Koreji, ve Vietnamu, nespočet válek v Iráku, Jemenu, Afganistánu, Sýrii... až po válku na Ukrajině a v Izraeli. Kterou z těchto válek podle vás zavinilo náboženství? Většina Rusů i Ukrajinců se hlásí k pravoslaví. Kupodivu většina obyvatel Izraele se nehlásí k žádnému náboženství, k judaismu se hlásí menšina - to jsem se dočetl a kroutil nad tím hlavou.

1 0
možnosti
AK

Kdy vzniklo náboženství?

Když podvodník potkal hlupáka...

1 3
možnosti
Foto

Ja som si vždy kládla otázku nie: "Potrebujeme ešte náboženstvo"?

Namiesto toho som sa pýtala: "Ktoré náboženstvo (ak vôbec nejaké) je pravdivé"? Na základe dôkazov som sa stala kresťankou. Píšem o tom na svojom blogu.

Ale aj otázka, či potrebujeme náboženstvo, je zaujímavá. Tie šialenstvá, ktoré vidíme na západe prišli nástupom sekularizmu (veriaci ľudia nepovedia, že aj muži môžu otehotnieť). A to už ani nehovorím o komunizme, ktorý mal 100 miliónov obetí.

Na druhej strane, v krajinách kde vládne islam, by bol sekularizmus prospešný.

Rada o tom s vami niekedy podebatujem, ale teraz sa celá rodina ponáhľame na bohoslužby.

2 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 17,77
  • Průměrná čtenost 436x
V práci jsem matematik a programátor, ve volném čase pak spisovatel krátkých článků. Hlavním zdrojem inspirace je pro mě má vlastní životní zkušenost.