Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Změna

Říká se, že většina lidí raději zemře, než aby se změnila. Zní to sice extrémně, ale asi je to pravda.

Nemám v ruce statistický průzkum, ale mám kolem sebe lidi - příbuzné, kamarády, kolegy. A hlavně mám sebe. Měním se, neumírám, ale není to bezbolestné. Nejtěžší byla první změna. Od zatuhnutí v zajetém životním stylu, dívání se zpatra na cokoli odlišného a utíkání od problémů (=běžný životní styl) k zpochybnění a přehodnocení dosavadního života. Přežít ten začátek, pak už to jde. Mnozí lidé to ale nikdy neudělají. Možná jim chybí nějaká základní citlivost. Nebo ji úspěšně tlumí cigaretami, alkoholem, neustálým sociálním životem, televizí, prací nebo čímkoli jiným. Použít se dá všechno. Taky jsem to tak dělal, jenže jsem měl příliš velké ambice a příliš jsem se ptal, proč si tolik lidí myslí úplně jiné věci než já. Musel jsem tomu rozumět, a to nešlo bez získání kritického pohledu na sebe, chtěl-li jsem být důsledný. Navíc jsem v sobě svým workoholismem přepálil nějaké pojistky, což mě na čas psychicky destabilizovalo (a přinutilo přemýšlet). Lidé kolem nemají takové ambice, ani to nejsou workoholici, tak nevím, co s nimi (: Narodí se, vyrostou, v mladistvém věku si dotvoří svůj setup a kolem dvaceti už ví, "co je dobrý a co je špatný", jak se to zpívá v jedné písničce od Kabátů. To, že miliony jiných lidí to mají jinak, se neřeší, jsou jiní = vadní, můžu se na ně zlobit nebo se jim smát, každopádně pravdu mám já. Pravdu tvořenou směsí výchovy (ne vždy úplně kvalitní), zkušeností a pohodlných "řešení". Od pocitu, že to tak snadné není, se uteče navyklým způsobem a člověk je "vyrovnaný" a "v pohodě". Akorát kouří, nesnáší X lidí, dalším Y závidí (aniž to přizná), často řeší cizí problémy - sám totiž žádné nemá a když náhodou ano, může za to někdo jiný - příbuzní, politici, uprchlíci nebo všichni dohromady. Nedávno jsem dočetl knihu o Rusku. Strach zřejmě výrazným způsobem deformuje chování tamějších lidí. Korupce, nepřijímání zodpovědnosti, násilí, malomyslnost. Změna ale může nastat jedině v lidech, ti potřebují odvahu, odhodlání a víru v lepší svět. Ale jakoby tyto vlastnosti neměli. Což se netýká jen jich. Jakoby někteří lidé měli představu, jak má svět vypadat a byli odhodláni ji uskutečňovat, zatímco jiným stačí nějak to tady přežít.

Tím nechci tvrdit, že pro mě je všechno snadné. Že hravě čelím všem problémům, které mi život přinese do cesty, na ničem nelpím a každou překážku rychle a s odvahou překonám. Bohužel nikoli. Jsou velké překážky, které překonávám roky. Nalezení cesty se zpětně zdá být jednoduché, ale dříve se cesta jevila jako neexistující. Někdy mnohokrát zopakuji jednu chybu, než se poučím. Zvenku to asi občas vypadá legračně. Poznamenám si myšlenku, kterou považuji za zářný objev, a pak zjistím, že jsem si totéž zapsal už před půl rokem. A nejsou jen velké problémy. Soužití s ostatními lidmi, drobné povinnosti, pracovní stres - to vše vytváří tisíc a jednu příležitost k rozrušení, rozčilení a špatné náladě. Je to ale i tisíc a jedna životních lekcí, za které by se slušelo poděkovat, protože nám přináší možnost vnitřního růstu. Pokud jsme to poznali. Samozřejmě se můžeme i celý život zlobit. Nicméně být stabilně se měnícím člověkem je možná jediná stabilita, která je nám opravdu dlouhodobě užitečná. Je třeba to pochopit a snad i tomu věřit, protože bez důvěry se strach překonává těžko. Důvěra je nezbytná hlavně u dlouhodobých záležitostí.

Schopnost měnit se, či spíš dovolit životu měnit nás, nám přinese do života novou kvalitu. To, co je jiné, nebo co neplní naše původní očekávání, už nám nepřijde jako nepřátelské. Nebudeme mít potřebu smát se tomu, co nám přijde divné a cizí, nebo proti tomu bojovat. Svět se změní - jeho rozmanitost už nebude zdrojem strachu. To, že je na světě mnoho různých názorů, kultur, náboženství a návodů na život, se stane velkým pozitivem. Můžeme cestovat a zjistit, že všichni lidé jsou v základu stejní jako my. Můžeme se nechat poučit od židovského rabína, tibetského mnicha, pravoslavného poustevníka nebo indiánského šamana a zjistit, že nám všichni mají co říct. Není to vždycky tak zábavné, změna skutečně bolí - ale chuť svobody a volnosti stojí za to. Změna může znamenat různé věci - naučit se bojovat nebo zatínat zuby, umět se jasně ozvat nebo dokázat trpělivě a s důvěrou čekat. Leckdo dovede nanejvýš jedno z toho. Když to zvládneme, když umíme sáhnout do svého já a provést opravu, máme ten nejlepší důvod ke spokojenosti. Potom si můžeme sednout v klidu do křesla, dát si nohy na stoličku a s dobrým čajem na dosah se začíst do nové zajímavé knihy (:

Autor: Petr Kubík | pondělí 21.3.2016 14:30 | karma článku: 6,74 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma: 28,51 | Přečteno: 2881x | Diskuse| Politika

Petr Kubík

Jak dosahovat osobní efektivity

Tento text se zabývá otázkou, jak být efektivnější v každodenních aktivitách. Jak každý den vykonat plánované úkoly v požadované kvalitě.

4.2.2024 v 8:00 | Karma: 7,04 | Přečteno: 153x | Diskuse| Ostatní

Petr Kubík

Proč i nadále podporuji válku?

Rok se s rokem sešel a na Ukrajině se stále válčí. Žádný zásadní průlom se ani jedné straně již dlouho nepovedl.

14.1.2024 v 8:00 | Karma: 17,15 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika

Petr Kubík

K čemu je dobrá meditace?

Nedávno se mě jeden kamarád zeptal, proč vlastně medituji. Bylo obtížné mu odpovědět dvěma větami. Na takovou odpověď je potřeba alespoň několik odstavců.

24.12.2023 v 8:00 | Karma: 14,92 | Přečteno: 234x | Diskuse| Osobní

Petr Kubík

Julince

Julince a čtenářům pro radost. Napsáno v listopadu při poklidné jízdě pražskou večerní tramvají.....

4.12.2023 v 8:18 | Karma: 9,24 | Přečteno: 215x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 17,77
  • Průměrná čtenost 436x
V práci jsem matematik a programátor, ve volném čase pak spisovatel krátkých článků. Hlavním zdrojem inspirace je pro mě má vlastní životní zkušenost.